2013. október 8., kedd

Felkészítés magyar nyelvvizsgára, érettségire

Kedves Blogolvasók!

Már korábban is említettem a vietnami magántanítványaimat, akiket immár harmadik éve tanítok magyarul. Az idősebbik diák, Jenny már jövőre érettségizni fog, méghozzá magyar mint idegen nyelvből. Tudni kell, hogy aki nem magyar anyanyelvű, választhat, hogy magyar nyelv és irodalomból, vagy magyar mint idegen nyelvből szeretne vizsgázni.
Az előbbi a megszokott érettségi vizsga középszinten: egy szövegértési feladatsor, utána pedig egy szövegalkotási feladat, amely során a vizsgázó 3 feladat közül választhat (egy mű értelmezése, összehasonlító elemzés, illetve érvelési feladat). A szóbeli részen pedig irodalmi és nyelvészeti tételeket kell bemutatnia.

A magyar mint idegen nyelvi érettségi teljesen más, inkább egy nyelvvizsgához hasonlít. Az írásbeli részben van olvasásértés, hallott szöveg értése, nyelvtani teszt, szövegalkotás (levélírás). A szóbeli részben egy témáról kell beszélni egy kép segítségével, illetve egy szituációs feladatot elvégezni (például tábort szervezni, vagy szállodai szobát foglalni stb.)

A közép- vagy a  felsőfokú nyelvvizsgát én javasoltam Jennynek, hiszen már olyan szinten van, hogy egy középfokút könnyedén, egy felsőfokút pedig egy kis erőbedobással meg tud csinálni. A felkészülés során keresgéltem az interneten, hogy milyen próbatesztek vannak. Az ELTE ITK Origó nyelvvizsgafeladatai között a nyelvismereti feladatsorban van néhány olyan mondat, megoldás, amely szerintem nem egyértelmű vagy nem jó. Például:

... , de a fiam nem hasonlít senkire.
a. Habár furcsa is
b. Bármilyen furcsa is
c. Bár furcsa is
d. Bármilyen is furcsa


Ezt már egy másik blogbejegyzésben is olvastam, hogy nagyon magyartalan a "helyes" b. válasz. "Bármilyen furcsa, de a fiam nem hasonlít senkire." vagy "Bármilyen furcsa is, a fiam nem hasonlít senkire." lenne a jó mondat, véleményem szerint. A legérdekesebb az, hogy ezt még Bill, a fiatalabb tanítvány is észrevette.

Vagy nézzük például a következő feladatot:

2. Egészítse ki az alábbi mondatokat a zárójelben megadottak felhasználásával! (5)
......................... elsírta magát.(bánat)
......................... érezte magát attól, amit hallott.(sért)
......................... fogva vezette kisfiát.(kéz)
......................... fordulnom a problémáimmal.(nincs ki)
......................... hány alkalommal jársz úszni?(hét)

Az utolsó mondat esetében a megoldókulcs alapján csak a "hetente" lenne a jó válasz. Szerintem a "heti" is teljesen elfogadható, sőt, a hétköznapi társalgás során inkább ezt használjuk (ez a mondat legtöbbször ilyen szituációban fordulhat elő).

Vannak tehát a mintafeladatsorokban bizonytalanságok, melyek a nyelvvizsgán is előfordulhatnak. A következő könyvvel fogunk felkészülni a továbbiakban:

http://bookline.hu/product/home.action?id=2102092387&type=10&_v=Kormendy_Ovari_Dr_Szabo_Tamassyne_Dr_Biro_Fokrol_fokra_magyarul_Az_Origo_magyar_mint_idegen_nyelvu_vizsga

Kíváncsi vagyok a könyvre, eddig csak átlapoztam, még nem sikerült megvennem.

Egyébként szívesen segítek másnak is a felkészülésben, ha valaki olyan "elvetemült", hogy magyarból szeretne nyelvvizsgázni. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése